Na poziv udruženja „Las hentes“, u Gradskoj biblioteci je gostovao prof. dr Zoran Vujčić, redovni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U vreme opšte pomame za zdravom hranom, gde se predstavlja zdravim i za organizam neophodnim  ono što najčešće nije ni  zdravo a ni neophodno, profesor postaje poznat široj javnosti kao razbijač mitova o zdravoj hrani.  Na svom blogu Hemija oko nas profesor Vujčić objašnjava zašto nije dobro koristiti presnu hranu, skreće pažnju na preparate koji se predstavljaju kao potencijalni lekovi protiv raka, itd.

Što se tiče genetički modifikovanih organizama (GMO) oni su već svuda oko nas. Njihove posebne proizvode odavno koristimo, kao lekove, dodatke u hrani ili proste enzime koje procesujemo za pravljenje hrane, pića, piva i sl. Nema ničeg lošeg u njima dok su pod strogom i kontrolisanom regulativom. Problem nastaje kad se, kao i sve drugo, zloupotrebe. Svi imaju pravo na izbor da li žele ili ne žele da koriste GMO proizvode. Zato su neophodne tačne oznake. Inače, uvek ostaje pitanje kako smemo da injektujemo lek koji je proizvod ove tehnologije (insulin), pijemo pivo koje sadrži ove enzime, a ne smemo da ih jedemo u pečenoj ili kuvanoj hrani.

„Moj lični stav je da ih neću jesti, jer nisam pomodar, nemam potrebu, verujem tradiciji. Ne verujem velikim lancima supermarketa i krupnom kapitalu. Zbog profita spreman je da nam uskrati pravo izbora. S druge strane, proizvode koji se oslanjaju na čistu biotehnologiju, npr. Glukozu iz skroba, bez obzira da li je GMO ili klasična, nemam problema da konzumiram.“ – ističe profesor Vujčić.